Το παρθενικό ταξίδι

Η συμμετοχή της Mentor στο Pros-Eleusis απαιτεί αρκετή προκαταρκτική εργασία. Το συγκεκριμένο project θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία πολλών ανθρώπων με διαφορετικές δεξιότητες και επαγγελματική εμπειρία, προκειμένου να προσφέρει στην Ελευσίνα ένα οικομουσείο και την εφαρμογή, η οποία θα επιτρέπει στους επισκέπτες της πόλης να απολαύσουν τον πλούτο των ιστοριών της. Απέχουμε ακόμα αρκετούς μήνες από την ολοκλήρωση του έργου αλλά τις προηγούμενες εβδομάδες θέσαμε κάποια γερά θεμέλια.

Η λίστα του Pros-Eleusis

Το Pros-Eleusis βασίζεται στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελευσίνας, είναι επομένως απαραίτητο να καθορίσουμε τη φύση της. Καταλήξαμε στην ενδεδειγμένη μεθοδολογία, καταρτίζοντας μία λεπτομερή λίστα της τοπικής υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη συνέχεια, εντοπίσαμε τα σημεία ενδιαφέροντος στον χάρτη και τα κατηγοριοποιήσαμε σύμφωνα με τις βασικές θεματικές της προτεινόμενης έρευνας (βιομηχανική κληρονομιά, μετανάστευση, εργατικό κίνημα κτλ.). Η λίστα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, δεδομένου ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις μοναδικές πληροφορίες και οπτικές που θα μας προσφέρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης.

Η συμμετοχή τους είναι καθοριστική για την επιτυχία, οπότε προχωρήσαμε στις πρώτες επαφές με τοπικούς φορείς, προκειμένου να εξασφαλίσουμε πρόσβαση στα ιστορικά αρχεία τους. Ο Δήμος Ελευσίνας και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας συνέβαλαν αποφασιστικά στην έρευνα και συλλογή της βιβλιογραφίας, ενώ το τοπικό Εργατικό Κέντρο έκανε αποδεκτή την πρόταση συνεργασίας. Παρόμοια πρόταση κάναμε και στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για την παραχώρηση χρήσης του πολύτιμου εικονογραφικού του αρχείου που σχετίζεται με την Ελευσίνα.

Παράθυρο στον κόσμο

Το project χρειάζεται μία ιστοσελίδα προκείμενου να γίνει γνωστό στο κοινό και να προσελκύσει τη συνεισφορά του. Η ιστοσελίδα μας είναι απλή, αλλά ελκυστική και λειτουργική, μία ευχάριστη πρώτη εικόνα που ενθαρρύνει τους επισκέπτες να την εξερευνήσουν χωρίς να τους βαρύνει με πλήθος πληροφοριών ή τεχνικών λεπτομερειών. Η ιστοσελίδα έχει αναπτυχθεί στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα WordPress, και αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε τα wireframes της 2ης έκδοσης, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για το υλικό που θα συγκεντρώσουμε μέσω του Pros-Eleusis.

Δώσαμε, επίσης, μεγάλη σημασία στον σχεδιασμό του λογοτύπου της εφαρμογής. Στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης όλων των ομάδων, παρουσιάσαμε τρεις προτάσεις, από τις οποίες επιλέξαμε -ευελπιστούμε- την καλύτερη. Σε αυτή τη βάση δημιουργήσαμε μία ολοκληρωμένη εταιρική ταυτότητα, που θα καθορίσει το χαρακτήρα του Pros-Eleusis με έναν θετικό τρόπο. Η ταυτότητα και το λογότυπο συνοδεύονται από ένα design manual, το οποίο καθορίζει την ορθή τους χρήση.

Likes, tweets, και sharing

Η επιτυχημένη στρατηγική επικοινωνίας θα καθορίσει τη μοίρα ενός φιλόδοξου project όπως το Pros-Eleusis, το οποίο βασίζεται στη συμμετοχή του κοινού. Η στρατηγική επικοινωνίας μας είναι ενδελεχής και εκτενής. Βασίζεται σε ποιοτικές τακτικές αναρτήσεις στο Facebook, Instagram, YouTube και Twitter. Η μέχρι στιγμής ανταπόκριση είναι πολύ ενθαρρυντική (πάνω από 1700 followers στο Facebook τον πρώτο μήνα) και αποδεικνύει το ενδιαφέρον των Ελευσίνιων για την ιστορία και την πολιτιστική τους κληρονομιά. Έχουμε εγκαινιάσει εβδομαδιαίο ιστολόγιο με κείμενα τα οποία σχετίζονται με τα οικομουσεία, το παρελθόν (παρόν και μέλλον) της Ελευσίνας, τη βιομηχανική της κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον, καθώς και τις ιστορίες που συγκεντρώνουμε μέσα από τη συνεργασία μας με τους τοπικούς φορείς. Και επειδή είμαστε οπαδοί και των πιο παραδοσιακών καναλιών επικοινωνίας, παρουσιάσαμε το Pros-Eleusis στην 9η Ημερίδα για την Πολιτιστική Οικονομία και την Ανάπτυξη, που διοργάνωσε στην Αθήνα το Arts Council of Greece στις 5-6 Οκτωβρίου 2018.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα


Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας

Τι κοινό έχουν ένας διοπτροφόρος δικτάτορας, ένας βασιλιάς που ανεβοκατέβηκε στον θρόνο τρεις φορές και ένας κρυωμένος αεροπόρος;

Ο Σικελιανός στην Ελευσίνα

Η γη της Ελευσίνας θρέφει ποιητές και οι άνθρωποί της μπορούν να περηφανεύονται ότι έχουν φάει ψωμί και αλάτι με τους σπουδαιότερους από αυτούς. Ο Αισχύλος υπερασπίστηκε την ιδιαίτερη πατρίδα του και ύμνησε τις παραδόσεις της στο ποιητικό του έργο. Δυόμισι χιλιετίες αργότερα ο Άγγελος Σικελιανός ανέδειξε την Ελευσίνα σε πανανθρώπινο σύμβολο.

Η δίκη της Ελευσίνας

Θα χρειαζόταν ένας Σωτήρης Κοντιζάς ή κάποιος Άκης Πετρετζίκης της πολιτικής για να συνδυάσει τα παράταιρα στοιχεία που στήριξαν το κίνημα Λεοναρδόπουλου-Γαργαλίδη το 1923. Η τελική συνταγή πάντως απέτυχε και το δημοτικό σχολείο της Ελευσίνας έγινε αίθουσα δικαστηρίου.