Το οικομουσείο

Το οικομουσείο ως μουσειολογική προσέγγιση είναι ριζικά διαφορετικό στην έννοια από το παραδοσιακό μουσείο, καθώς εκτελεί τους στόχους του μέσα σε ένα εξ ολοκλήρου διαφορετικό πλαίσιο. Δε στεγάζεται σε κάποιο κτήριο, ούτε διαθέτει εκθέματα με την παραδοσιακή μορφή, αλλά δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ανακαλύψει την πολιτισμική και περιβαλλοντική ταυτότητα μιας περιοχής, την υλική και άυλη κληρονομιά της, μέσω μιας δομημένης αφήγησης και συγκεκριμένων θεματικών διαδρομών που προτείνονται στα προκαθορισμένα σημεία εκκίνησης που είναι παράλληλα και σταθμοί πληροφόρησης. 

Το  Pros-Eleusis υιοθετεί την εμπειριοκεντρική προσέγγιση του οικομουσείου για την πόλη της Ελευσίνας, μίας υποβαθμισμένης τουριστικά περιοχής έως τώρα, η οποία προβλέπεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες έως και το 2021. Αυτή η προσέγγιση δύναται να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ανάδειξη και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της Ελευσίνας, αλλά και κάθε περιοχής που θα την υιοθετήσει, συμβάλλοντας στην ποιοτική αναβάθμισή του. Παραδείγματα οικομουσείων υπάρχουν στην Ευρώπη από το 1971, όταν ο Hugues de Varine εισήγαγε τον όρο στη μουσειολογία, και συνέβαλαν όχι μόνο στη διατήρηση παραδοσιακών επαγγελμάτων, στη μετάδοση της ιστορικής μνήμης, την αναβίωση τοπικών εκδηλώσεων, την ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και στην ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού και σε αναπτυξιακές δράσεις με αειφορικό χαρακτήρα. 

Αυτή η κληρονομιά, επειδή είναι το αποτέλεσμα της ζωής, προστατεύεται και παρουσιάζεται με τη συμβολή του τοπικού πληθυσμού και παρέχεται μέσα από μία ολοκληρωμένη εμπειρία στον επισκέπτη, ο οποίος αποκτά διαλεκτική σχέση με τα εκθέματα, αισθάνεται οικεία στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, ψυχαγωγείται, συχνά ταυτίζεται με τις πληροφορίες που του παρέχονται και εμπεδώνει ευκολότερα τις νέες γνώσεις.

Copyright 2019 - PROS-Eleusis

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, φόρτωση (download), μετάφραση, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Pros-Eleusis. Τα δικαιώματα κάθε φωτογραφίας και βίντεο του παρόντος διαδικτυακού τόπου που αποτελούν μέρος της Φωτογραφικής συλλογής καθώς και των άρθρων στις Ιστορίες της Ελευσίνας ανήκουν στα πρόσωπα ή/και φορείς που μνημονεύονται ως κύριοι των σχετικών δικαιωμάτων στην αντίστοιχη περιγραφή (λεζάντα) και προστατεύονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την πνευματική ιδιοκτησία. Νόμος 2121/1993 και Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Cookies Policy