Τα βράχια της Ελευσίνας

Η άφιξη 450 οικογενειών προσφύγων από τη Μικρά Ασία ήταν από τα πιο καθοριστικά γεγονότα στην ιστορία της Ελευσίνας, αλλά η δημιουργία μιας νέας ζωής στην Ελλάδα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, συγγραφέας και πολιτικός, σημείωσε ότι οι Έλληνες δεν έδειξαν ιδιαίτερη συμπάθεια προς τους πρόσφυγες όταν «τα αδυσώπητα κύματα της ιστορίας τους έριξαν επάνω στα βράχια της Ελλάδος. Δεν υπήρξε συμπάθεια, δεν υπήρξε απάθεια, υπήρξε αντιπάθεια».

Ο ρατσισμός και η προκατάληψη ήταν διάχυτα. Πολλοί πρόσφυγες αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα επώνυμά τους και να καταργήσουν τις συλλαβές «καρά» και «ογλου» προκειμένου να κρύψουν την καταγωγή τους. Είχαν να παλέψουν με ένα αδυσώπητο ρεύμα μίσους και απόρριψης, το οποίο μάλιστα έβρισκε έκφραση στις πανελλήνιες εφημερίδες. Ο φιλοβασιλικός εκδότης Νίκος Κρανιωτάκης δεν δίστασε μάλιστα να υποστηρίξει ότι οι πρόσφυγες θα έπρεπε να φορούν κίτρινα περιβραχιόνια ώστε να είναι εύκολο για τους Έλληνες να τους αποφεύγουν.

Τα δύο πρόσωπα της Ελευσίνας

Οι πρώτοι πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στον Πειραιά και παρέμειναν σε καραντίνα στο Κερατσίνι για μια εβδομάδα. Υποχρεώθηκαν να κουρευτούν και να πλυθούν, ενώ τα ρούχα τους απολυμάνθηκαν σε τεράστια καζάνια. Μόνο όταν δεν υπήρχε πλέον κίνδυνος να εκδηλώσουν μολυσματικές ασθένειες τους επιτράπηκε να μεταβούν στην Ελευσίνα, αν και η πόλη δεν διέθετε καμιά υποδομή για να τους υποδεχτεί. Η εύρεση στέγης ήταν η πρώτη επείγουσα ανάγκη και σύντομα είχαν εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε διαθέσιμο χώρο. Σταδιακά οι περισσότερες οικογένειες απέκτησαν το δικό τους μικρό σπίτι, οπότε στράφηκαν στην προσπάθεια επαγγελματικής αποκατάστασης και κοινωνικής προσαρμογής.

Οι περισσότεροι ντόπιοι ήταν φιλικοί προς τους πρόσφυγες. Ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» συγκέντρωσε ρουχισμό, τρόφιμα και χρήματα. Η σύζυγος του προέδρου της κοινότητας Ιωάννη Θανασουλόπουλου κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες γι να εξασφαλίσει εργασία για τις μοδίστρες και τους μορφωμένους Μικρασιάτες. Υπήρχαν περιπτώσεις φουρνάρηδων οι οποίοι δεν ζητούσαν χρήματα για να μαγειρέψουν το φαγητό των προσφύγων. Ο πατήρ-Παναγής, εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο, γυρνούσε από πόρτα σε πόρτα και ζητούσε βοήθεια για τους Μικρασιάτες αδελφούς μας.  

Άλλοι όμως ήταν εχθρικοί ή αδιάφοροι. Κορόιδευαν τη γλώσσα και την ενδυμασία των προσφύγων, οι οποίοι δεν διέφεραν και πολύ από τους Τούρκους. Οι καταστηματάρχες αρνούνταν να δεχτούν τα χρήματά τους ή να τους πουλήσουν την πραμάτεια τους. Οι εργοστασιάρχες δεν προσλάμβαναν πρόσφυγες ή τους απέλυαν με την παραμικρή αφορμή και την κατηγορία ότι είναι κλέφτες. Κάποιοι Ελευσίνιοι αρνήθηκαν ακόμα και να προσφέρουν νερό στους Μικρασιάτες. Τους έστελναν στα πηγάδια αν και συνήθως αυτό το νερό ήταν γλυφό, ειδικά κοντά στην ακτή όπου είχαν εγκατασταθεί πολλοί πρόσφυγες. Παρατηρήθηκαν ακόμα και περιπτώσεις ντόπιων που πρόσφεραν θαλασσινό νερό για την προετοιμασία του ψωμιού των Μικρασιατών.

Οι υποψήφιοι

Παρόλες τις δυσκολίες (ή ίσως εξαιτίας αυτών) οι πρόσφυγες στράφηκαν γρήγορα στην πολιτική σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Με την πρώτη ευκαιρία οι Μικρασιάτες εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους και στις κοινοτικές εκλογές του 1925 τρεις από αυτούς (ένας ράφτης, ένας φαρμακοποιός και ένας έμπορος) εξελέγησαν σύμβουλοι στο 11μελές κοινοτικό συμβούλιο. Η νίκη τους ήταν ένας μικρός θρίαμβος διότι η συμμετοχή στις εκλογές δεν ήταν απλή υπόθεση. Η χώρα υπέφερε ακόμα από τις συνέπειες του Εθνικού Διχασμού και η έχθρα ανάμεσα στους βασιλικούς και τους βενιζελικούς οδηγούσε συχνά σε εκλογικές παρατυπίες και εκρήξεις βίας ή τρομοκρατίας.

Ο ισχυρός εκδότης Γεώργιος Βλάχος (1886–1951) εκδήλωσε την εχθρότητά του στην ιδέα να χρησιμοποιήσει το Λαϊκό Κόμμα υποψήφιους από την «προσφυγική αγέλη». Απέρριψε το επιχείρημα ότι οι Μικρασιάτες ήταν Έλληνες και αδέρφια και ομόαιμοι: «Ας είναι και αδελφοί και εξάδελφοι. Όταν αποκτήσουν συνείδηση πολιτική και θέληση πολιτών ελευθέρων – πράγμα το οποίο δεν θα συμβεί ποτέ – τότε θα δικαιούνται να θεωρούνται μεταξύ ημών, όχι μόνον ως εκλογείς αλλά και ως εκλέξιμοι». Ο Βλάχος πίστευε ότι η χώρα βάδιζε προς μία δικτατορία προσφύγων, οι οποίοι μάλιστα θα λεηλατούσαν τα σπίτια των ντόπιων.

Η πάστρα

Αλλά τα πρώτα χρόνια ήταν οι πρόσφυγες που ένιωθαν την ανάγκη να προστατέψουν τις ταπεινές τους περιουσίες και την τιμή των οικογενειών τους από την εχθρότητα των ντόπιων. Η αντιμετώπιση των προσφύγων είχε διαμορφωθεί από τον φοβο της επανάστασης και τον επαγγελματικό ανταγωνισμό. Οι επιζώντες της Μικρασιατικής Καταστροφής αποτελούσαν μία μάζα πάμφτωχων εργατών, οι οποίοι αναζητούσαν εργασία σε μία νέα χώρα που μόλις είχε βγει από μία δεκαετία αδιάκοπων πολεμικών συγκρούσεων. Η τοπική βιομηχανία δεν μπορούσε ακόμα να απορροφήσει αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες πιθανών εργαζομένων. Το αποτέλεσμα ήταν η συμπίεση των μισθών προς τα κάτω και ο έντονος ανταγωνισμός για τις λιγοστές θέσεις εργασίας.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν αγρότες και έβλεπαν τον αστικό πολιτισμό και την ιδεολογία των μεταναστών ως κάτι ξένο και ακατανόητο. Η έμφαση στην υγιεινή, δείγμα πολιτισμικής ανωτερότητας για τις Μικρασιάτισσες, έδωσε αφορμή για προσβλητικά σχόλια ανάμεσα στους Έλληνες, οι οποίοι θεωρούσαν την πάστρα ιδιότητα των εκδιδόμενων γυναικών. Οι νεαροί άνδρες του Συνοικισμού στην Ελευσίνα έπρεπε συχνά να περιφρουρούν την είσοδο της γειτονιάς τους, ώστε να προστατεύσουν την τιμή των γυναικών της οικογένειάς τους από τις προσβολές και τη σωματική βία των ντόπιων.

5 σχόλια
  Γράψτε ένα σχόλιο

  Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα με *

  Οι ιστορίες της Ελευσίνας στο email σας!


  Εγγραφείτε στο newsletter και διαβάστε τις πριν από όλους.

  Δεν θα γνωστοποιήσουμε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία σε τρίτους.

  Σχετικά άρθρα


  Έγκλημα και τιμωρία

  Η νύχτα της 2ας Νοεμβρίου 1909 ήταν προχωρημένη αλλά στο οινοπωλείο του Γ. Τσακίρη, στην Ελευσίνα, το γλέντι είχε ανάψει για τα καλά.

  Ο άγιος των λουτρών

  Η Ελευσίνα άνθισε στα ρωμαϊκά χρόνια, λόγω της δημοφιλίας των Ελευσινίων Μυστηρίων ανάμεσα στους Ρωμαίους, ειδικά τους αυτοκράτορες.

  Προορισμός: Ελευσίνα

  Η αποκάλυψη του ιερού της Δήμητρας μετέτρεψε την Ελευσίνα σε προορισμό παγκοσμίου βεληνεκούς. Καθώς τα παλιά σπίτια του οικισμού κατεδαφίζονταν και τα χώματα που είχαν καλύψει το Τελεστήριο