Ένα αστέρι γεννιέται

Το Pros-Eleusis είναι ένα φιλόδοξο project. Η επιτυχία βασίζεται στην καλή συνεργασία ανάμεσα σε τρεις φορείς, ο καθένας από τους οποίους θα συνεισφέρει τις ιδιαίτερες δεξιότητες και εμπειρίες του. Το χρονοδιάγραμμα είναι σχετικά σφικτό, καθώς το οικομουσείο και η εφαρμογή θα πρέπει να είναι έτοιμα σε περίπου δύο χρόνια. Είναι, συνεπώς, απαραίτητο να υπάρχει ένα πλάνο, ώστε κάθε μέλος της ομάδας να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και πότε πρέπει να το παραδώσει. Υπάρχουν πολλά κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν την προσοχή μας και πολλές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στην αρχή, ώστε το τελικό προϊόν να λειτουργεί σωστά και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των χρηστών.

Η πρώτη συνάντηση για το project έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου 2018. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες να ανακαλύψουν την πόλη της Ελευσίνας με έναν διαφορετικό και διασκεδαστικό τρόπο. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο να επιλέξουμε έναν ξεχωριστό χώρο για την πρώτη μας συνάντηση. Το τσιπουράδικο «Ρακούν» βρίσκεται απέναντι από το ιερό της Δήμητρας και μας παρείχε ό,τι χρειαζόμασταν: τραπέζια, καρέκλες, εξοπλισμό, άφθονο φως, μαγευτική θέα προς τον αρχαιολογικό χώρο και νόστιμες λιχουδιές, όταν όλοι πλέον πεινούσαν τόσο πολύ που δεν έβλεπαν μπροστά τους.

Κάθε φορέας («Αθηνά», CITE, Mentor) έκανε μία σύντομη αλλά ουσιαστική παρουσίαση των παραδοτέων, του χρονοδιαγράμματος, των ορόσημων και της μεθοδολογίας του. Μελετήσαμε την έννοια του οικομουσείου και τις καλές πρακτικές που καλούμαστε να ακολουθήσουμε. Η συζήτηση ζωντάνεψε όταν έγινε αναφορά στο ρόλο των κατοίκων της Ελευσίνας. Η ενεργή συμμετοχή τους είναι απαραίτητη για την επιτυχία του Pros-Eleusis, οπότε αποφασίσαμε να συνεργαστούμε στενά με τοπικούς συλλόγους και ομάδες. Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, ήταν πολύ σημαντικό να καθορίσουμε τη βέλτιστη μεθοδολογία συλλογής υλικού και πληροφοριών για τις τρεις κύριες θεματικές του προγράμματος: εργατικό κίνημα, εσωτερική μετανάστευση, περιβάλλον και βιομηχανία. Πρόσφατα στείλαμε και ένα ερωτηματολόγιο για να συγκεντρώσουμε κάποιες βασικές πληροφορίες αναφορικά με τους δυνητικούς χρήστες της εφαρμογής.

Ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας αφιερώθηκε στην ανάπτυξη του λογισμικού. Μας απασχόλησαν ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά του κοινού στο οποίο απευθυνόμαστε, καθώς και η δυνατότητα (και σκοπιμότητα) χρήσης βίντεο, ήχου, και φωτογραφιών στο τελικό προϊόν. Ξεκαθαρίσαμε την ανάγκη εξασφάλισης της προσβασιμότητας για ΑμΕΑ και αναζητήσαμε μεθόδους για να ενσωματώσουμε τοπικές επιχειρήσεις στην εφαρμογή, δεδομένου ότι ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι η αναζωογόνηση της οικονομίας της Ελευσίνας. Συζητήσαμε σχετικά με τη μελλοντική αξιοποίηση της εφαρμογής σε άλλες πόλεις, ενώ αφιερώσαμε αρκετό χρόνο σε ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων και GDPR.

Η αρχική συνάντηση ολοκληρώθηκε με μία νότα δημιουργικότητας. Ο γραφίστας μας αποκάλυψε μία σειρά από λογότυπα για το Pros-Eleusis και ψηφίσαμε για το αγαπημένο μας. Ο μωβ νικητής χρησιμοποιείται εδώ και λίγο καιρό. Ελπίζουμε ότι εγκρίνετε την επιλογή μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα


Η μοιραία επίσκεψη των Κοστοβώκων

Η ομορφιά του Pros-Eleusis βασίζεται στις αμέτρητες άγνωστες ιστορίες που περιμένουν τους φιλοπερίεργους ερευνητές. Οι αρχαιολογικοί χώροι, οι μεσαιωνικές εκκλησίες και τα μοντέρνα κτίρια τραβούν την προσοχή ως οικοδομήματα και πηγές πληροφοριών.

Από το μάρμαρο στο τσιμέντο

Εν αρχή ην ο λόφος. Και ο λόφος υψωνόταν ανάμεσα στα ερείπια του αρχαίου ιερού της Δήμητρας. Και ο τόπος ήταν γεμάτος κομμάτια μάρμαρο και αγάλματα διάσπαρτα στο χώμα, κάποια εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης και άλλα άφαντα και ξεχασμένα.

Ένα οικομουσείο για την Ελευσίνα

Τι ακριβώς είναι το οικομουσείο; Ο όρος εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και η πατρότητα ανήκει στον Γάλλο αρχαιολόγο και μουσειολόγο Hugues de Varine. Εκείνη την εποχή η λέξη μπορούσε να περιγράφει ένα ερασιτεχνικό μουσείο, ένα εθνικό πάρκο ή ένα κέντρο μελέτης της βιομηχανικής κληρονομιάς.