Ένας από τους βασικούς στόχους του Pros-Eleusis είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μιας καινοτόμου τεχνολογικής εφαρμογής για κινητές συσκευές, με σκοπό την παροχή εξατομικευμένων περιηγητικών διαδρομών στους επισκέπτες του οικομουσείου της Ελευσίνας και, κατ’ επέκταση, την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας.
Ο διάλογος με τους τελικούς χρήστες της εφαρμογής
Η πρόοδος στον τομέα των κινητών συσκευών και των ασύρματων τεχνολογιών καθορισμού της θέσης του χρήστη (GPS) έχει συμβάλει στην ανάπτυξη εφαρμογών για κινητές συσκευές, που χρησιμοποιούνται για την ξενάγηση σε αξιοθέατα και πολιτιστικούς χώρους.
To Pros-Eleusis φιλοδοξεί να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνολογικές λύσεις, αφενός υιοθετώντας την εξατομικευμένη προσέγγιση στην εμπειρία του τελικού χρήστη, και αφετέρου, με το να βασίσει την ανάπτυξη και αξιολόγηση της εφαρμογής στον διαρκή διάλογο με όλες τις ενδεχόμενες ομάδες χρηστών, δηλαδή τους συγγραφείς των εμπειριών αλλά και τους επισκέπτες της Ελευσίνας.
Οι εργασίες των πρώτων μηνών του Pros-Eleusis
Στο πρώτο στάδιο αυτής της συνεχούς συνδιαλλαγής, η ομάδα των ερευνητών του Ε.Κ. «Αθηνά» έχει επιφορτιστεί με το να διαμορφώσει το απαραίτητο υπόβαθρο για την υλοποίηση και καλή χρήση του συνολικού λογισμικού, το οποίο θα παρέχει όλες τις απαραίτητες λειτουργικότητες, τόσο στους δημιουργούς οικομουσείων, όσο και στους περιπατητές, με τρόπο που να διασφαλίζεται η κάλυψη των πραγματικών απαιτήσεων των χρηστών.
Τα πρώτα στάδια του έργου, λοιπόν, αφιερώθηκαν στους δύο παρακάτω άξονες:
- Στη θεωρητική προσέγγιση της έννοιας του οικομουσείου και στην εξεύρεση και μελέτη της βιβλιογραφίας σχετικά με τα υπάρχοντα οικομουσεία ανά την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, τα οποία φιλοδοξούμε να αποτελέσουν παραδείγματα καλών πρακτικών για την ανάπτυξη του οικομουσείου Ελευσίνας.
- Στη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου για την καταγραφή των απαιτήσεων των δυνητικών χρηστών, δίνοντας έμφαση στα διαφορετικά είδη αναγκών του κάθε επισκέπτη.
Αναμενόμενα αποτελέσματα
Η μελέτη της βιβλιογραφίας και η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας κοινού θα αποτελέσουν τα βασικά συστατικά στοιχεία του Παραδοτέου 1.1 Ανάγκες χρηστών και προδιαγραφές. Το παραδοτέο αυτό θα τροφοδοτήσει την ομάδα των μηχανικών ανάπτυξης λογισμικού του έργου από το Ε.Κ. «Αθηνά» και την CITE με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον σχεδιασμό της εφαρμογής του Pros-Eleusis.
Είμαστε βέβαιοι πως η μεθοδολογική προσέγγιση για την καταγραφή των προδιαγραφών θα μας οδηγήσει επιτυχώς στην αποτύπωση του συνόλου των αναγκών και των απαιτήσεων των δυνητικών χρηστών της εφαρμογής, καθώς το Ε.Κ. «Αθηνά» την έχει υιοθετήσει με επιτυχία σε πολλά αντίστοιχα ερευνητικά έργα κατά το παρελθόν, όπως το CHESS, το EMOTIVE, το 3D-ICONS, το ARIADNE, το PRESIOUS, το COSCH, το CORECT, το Virtual Guide, ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, το «Διαδραστικές Πολυμεσικές Εφαρμογές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και τα Infokiosks Πληροφόρησης στην πόλη της Άρτας», και “ΘΑΛΗΣ – ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ – ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ (3Δ) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ”.
Μείνετε συντονισμένοι για να ενημερωθείτε στους επόμενους μήνες σχετικά με τα αποτελέσματα της δράσης αυτής!